Blog

Uitgelicht: De Domkerk

De Dom van Utrecht is een gotische kerk in het midden van de Nederlandse stad Utrecht. De bouw van deze kerk is begonnen in 1254 als kathedraal en was gewijd aan Sint-Maarten. Sinds 1580 is de kerk protestants. Leuk feitje: met 112,32 meter is de Domtoren de hoogste kerktoren van Nederland en het hoogste gebouw van Utrecht. Bij een bezoek aan Utrecht is de Domtoren dus absoluut niet te missen! Een gedeelte van deze kerk in Utrecht is ook open voor bezoekers, met 465 traptreden is de Domtoren te beklimmen. Het uitzicht op 70 en 95 meter hoogte is waanzinnig!

De Domkerk en de Domtoren

De overgebleven stukken van de kerk zijn het koor, het dwarsschip en de toren. De bouw van het schip is nooit voltooid, als gevolg van een tornado in 1674 is dit deel ingestort. Hierdoor kwamen de Domtoren en het resterende deel van de Domkerk los van elkaar te staan. De Utrechtse Dom is één van de belangrijkste gotische monumenten in Nederland. Mede doordat het één van de eerste gotische gebouwen was in Nederland en dus als voorbeeld diende voor de vele gebouwen die volgde. Er zijn in de kerk ook veel bezienswaardigheden te zien. Zoals de graftombe van bisschop Gwijde van Avesnes, George van Egmond en Willem Joseph van Ghent. Op dit moment is de huidige predikant Netty de Jong-Dorland. Er is dagelijks een middaggebed en wekelijks zijn er twee vespers, één ochtendgebed en één zondagochtenddienst. De kerkmuziek wordt beleefd als erg levendig en zorgt elke zaterdagmiddag voor een concert.

Universiteit Utrecht

De opening van het academisch jaar van de Universiteit Utrecht wordt ook jaarlijks gevierd in de Domkerk. Daarnaast zijn er nog meer uiteenlopende niet-kerkelijke evenementen die plaatsvinden in de Domkerk. Per jaar trekt de Domkerk zo’n 200.000 bezoekers, de kerk wordt dagelijks opengesteld voor deze bezoekers. Dit Stichting Vrienden van de Domkerk verzorgt deze openstelling.

De Domunder

Tegenwoordig kan men er ook een spectaculair bezoek beleven ónder De Dom. Door een gids word er een archeologische rondleiding gegeven en worden er spannende verhalen verteld tijdens deze ondergrondse ontdekkingstocht. De tocht kan in drie talen worden gehouden: Nederlands, Engels en Duits. De rondleiding bevindt zich op 4 meter onder de grond en de volgende onderwerpen komen onder andere aan bod: De Romeinen, professor van Giffen en opgravingen. De rondleiding duurt ongeveer 75 minuten.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om het De Domtoren op te nemen in uw bedrijfsuitje of teambuilding?
Neem dan contact met ons op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *