Blog

Uitgelicht: Hoog Catharijne

Als je met de trein Utrecht binnenkomt, dan kan je Hoog Catherijne niet ontlopen. Je moet namelijk door Hoog Catherijne lopen om bij de oude binnenstad van Utrecht te komen. Heel slim gedaan want zo lopen er dagelijks honderd duizenden mensen langs de 150 winkels die in Hoog Catherijne gevestigd zijn. Het is ook nog eens één van de grootste overdekte winkelcentra van Utrecht en tevens Nederland. Hoog Catherijne kan eigenlijk gezien worden als het “nieuwe” centrum van Utrecht. Het bied plaats aan honderden winkels, kantoren, zalen en woningen. Het heeft zelfs een sporthal en een bioscoop. Hoog Catherijne verbind niet alleen het Centraal Station met de oude binnenstad van Utrecht maar ook de jaarbeurs.

Totstandkoming Hoog Catharijne

In het begin van de jaren 60 moest er iets veranderen in Utrecht. De stad had een te kleine binnenstad voor het aantal inwoners. Het centrum moest worden uitgebreid en dat deden ze door een winkelcentrum te bouwen. In 1962 kwam het bouwbedrijf Bredero met een plan voor een groot winkelcentrum met kantoren, woningen en een parkeerplaats. Dit plan werd Hoog Catherijne genoemd wat een verwijzing is naar het Catherijneveld waar het deels op gebouwd zou worden. Nu heet dat het Vredenburg. Dit winkelcentrum lag tussen het Centraal Station en de Catharijnesingel. Toen de Jaarbeurs in 1963 verhuisde van het Vredenburg naar de westzijde van het station, bracht dit een mogelijkheid om Hoog Catherijne uit te breiden. Ook werd een groot deel van de oude stationswijk gesloopt om plaats te maken voor de uitbreiding van Hoog Catherijne. Tot treurnis van velen zijn veel middeleeuwse gebouwen gesloopt, waaronder een van de belangrijkste Jugendstil-panden van Nederland. Er kwam ook plaats voor een nieuwe autoweg genaamd de Catharijnebaan. In 1969 waren de eerste kantoren klaar. In 1970 werd een verbinding tussen het Centraal Station van Utrecht en Hoog Catherijne gemaakt waardoor het veel makkelijker was om het centrum van Utrecht te bereiken. Deze passage is wel 5,5 meter hoog en al het verkeer kan eronder door. Hoog Catherijne werd pas officieel geopend in 1973 door prinses Beatrix. Er was veel protest omdat de Utrechtenaren vonden dat er te veel gesloopt was voor de bouw van Hoog Catherijne. Het was in die tijd wel het grootste overdekte winkelcentrum van Europa.

Kwartieren van Hoog Catharijne

Hoog Catherijne bestaat uit zeven delen. Van west naar oost heb je de jaarbeurs, stationshal, vier winkelgebieden en Vredenburg. De vierwinkelgebieden zijn Gildenkwartier, Radboudkwartier, Godebaldkwartier en Clarenburg. Het grootste probleem van Hoog Catherijne was dat veel zwervers en junkies het ‘s nachts gebruikte als slaapplaats of deallocatie. Veel mensen vermeden Hoog Catherijne na de sluitingstijd van winkels. Vooral de Stationsdwarsstraat werd gezien als een junkentunnel omdat deze straat niet was afgesloten, beschut was en er kwamen weinig mensen. Om het imago van Hoog Catherijne te verbeteren kwamen er strenge controles en heeft de gemeente besloten om het gebied rondom Hoog Catherijne te vernieuwen. Er zijn ook twee nieuwe hoofdlooproutes aangelegd. Ze verwachten de verbouwing eind 2016 af te hebben. Na een bedrijfsuitje van Mister Utrecht zou ik zeker de tijd nemen om hier rond te kijken.

Wilt u meer weten over de mogelijkheid om Hoog Catharijne te bezoeken tijdens een bedrijfsuitje of teambuilding?
Neem dan contact met ons op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *