Blog

De Domtoren van Utrecht

Als je aan Utrecht denkt, dan denk je aan de Domtoren. Utrecht wordt daarom ook wel de Domstad genoemd. De kerk staat midden in het centrum van Utrecht en steekt ver boven alle gebouwen van de binnenstad uit. Wanneer je verdwaald bent in de stad, kun je altijd de Domtoren als referentie punt gebruiken. Dit is onder andere handig als je meedoet aan een bedrijfsuitje of teambuilding van Mister Utrecht speelt. De Dom was ooit de grootste kerk van Nederland en het is een van de twee pre-gereformeerde kathedralen van ons land. De Domkerk heeft een gotische architectuur. Wat opmerkelijk was aan deze kerk, toen die gebouwd werd, is dat die maar één toren had, terwijl meeste Frans-gotische kerken in die tijd twee torens hadden. De Domtoren is 112 meter hoog en is daarmee het hoogste gebouw van Utrecht en de hoogste kerktoren van Nederland.

De Dom Utrecht

De bouw van de Domkerk begon in 1254 onder leiding van bisschop Hendrik van Vianen, nadat de Romaanse kerk van bisschop Adalbold was afgebrand. Het gebeurde vaak in die tijd dat kerken werden afgebrand en weer opgebouwd. Alleen vanaf 1254 heeft de Dom het wel weten te overleven. De Domkerk werd gewijd aan bisschop Sint-Maarten. De Domtoren zoals we die nu kennen werd voltooid in 1382. In 1566 werden veel van de katholieken beelden van de Domkerk vernietigd tijdens de Beeldenstorm. Dit resulteerde in de verandering van de Domkerk tot een protestantse kerk in 1580. Het was toen verboden in Utrecht om katholiek te zijn. In 1674 is een groot deel van de Domkerk verwoest in een storm. Het gedeelte dat verwoest is staat nu bekend als het Domplein en gekleurde stenen op dit plein geven aan waar het verwoeste deel van de kerk stond. De Domtoren en het Domplein zijn regelmatig het decor waar de teamuitjes en events van Mister Utrecht zich afspelen.

Utrecht was een belangrijke stad in het westerse Heilig Romeinse Rijk en had vooral een goede band met de Salische dynastie. In de vroege middeleeuwen was het Heilige Romeinse Rijk altijd een honoraire kanunnik van de kathedraal. De Romeinse keizers Koenraad II en Hendrik V zijn hier begraven en een tegel in de kerk herinnert je hieraan. Er is nog wel een volledig graftombe te zien van de 14de-eeuwse bisschop Gwijde van Avesnes.

Domtoren als evenementenlocatie

De Dom is iedere dag open voor bezoekers en er word zelfs nog steeds dagelijkse een middaggebed gehouden. Wekelijks zijn er ook nog 2 vespers, één ochtendgebed en één zondagochtend dienst. Daarnaast is het mogelijk om de Domtoren te beklimmen om zo een prachtig uitzicht te krijgen over de historische binnenstad van Utrecht. De Domkerk is ook beschikbaar voor trouwerijen, zelfs als er geen kerkelijk rituelen aan zijn verbonden. Er worden ook veel andere events gehouden in de Domkerk zoals de jaarlijkse opening van het academisch jaar van de Universiteit van Utrecht. De kerk beschikt over een DomShop waar tal van boeken en exclusieve cadeaus gekocht kunnen worden. Verder zijn er ook kunstkaarten en religieuze artikelen te koop.

Leuk weetje: Tussen 1893 en 1938 reden de trams van lijn 2 onder de Domtoren om zo een lastige slinger te om te toren te ontwijken. In 2003 werd lijn 2 een ring lijn en ging daardoor niet meer onder de Domtoren.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een bedrijfsuitje in combinatie met De Dom in Utrecht?
Neem dan contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *