Blog

Kasteel Oudaen

Als je over de Oudegracht in Utrecht loopt, dan is er een gebouw dat extra opvalt. Dit gebouw is Stadskasteel Oudaen. Het is een versterkt middeleeuws huis met een voorgevel die net boven de andere gebouwen uitsteekt. Kasteel Oudaen wordt een stadskasteel genoemd vanwege zijn kasteelachtige torens aan de voorkant. Samen met de Dom kan Oudaen gezien worden als een van de belangrijkste monumenten van de stad Utrecht.

Kasteel Oudaen

Oudaen is een van de best bewaarde weerbare huizen van rijke patriciërs in Utrecht. Patriciërs werden gezien als afstammelingen van Romulus, de stichter van het Romeinse Rijk. Tussen de 12de en de 14de bouwden veel van deze rijke Romeinse adel weerbare huizen aan de Oudegracht in Utrecht. Ze kozen voor de stad Utrecht, omdat dit in die tijd een van de belangrijkste steden was van Noordelijk Nederland. Utrecht lag aan de grens van het Romeinse Rijk en kende een tijd van veel bloei in deze periode.

Stadskasteel Oudaen

Kasteel Oudaen is gebouwd in het jaar 1276. Het pand werd gebouwd in opdracht van de familie Zoudenbalch en diende als stamhuis. Oudaen bestaat uit een hoofdhuis en een kleiner zijhuis dat meer diende als woonruimte, omdat het makkelijker te verwarmen was. In 1395 nam de familie van Oudaen het Utrechtse stadskasteel over. Tussen 1576 en 1577 werd Oudaen gebruikt om vanuit te schieten tijdens de belegering van kasteel Vredenburg. Hierdoor is ook een groot deel van de Oudaen beschadigd.

Gevel Kasteel Oudaen

In 1758 kocht de diaconie van de Hervormde Kerk Oudaen en veranderde het in een bejaardentehuis. Het liet architect Anthonie Voskuil Oudaen verbouwen om zo plaats te bieden aan honderdzestig bejaarden. Oudaen was geen fijn bejaardentehuis met weinig comfort en de oude mannen en vrouwen moesten zich aan strenge regels houden. In de 19de eeuw veranderde dit dankzij de komst van ledikanten, gas, water en elektriciteit. Deze modernisering leidde er ook toe dat er twee gotische spitsbogen aan de voorkant weg zijn gehaald om zo plaats te maken voor een balustrade. In 1965 is Oudaen overgenomen door de Utrechtse studentenvereniging CS Veritas. Hierdoor werd Oudaen dagelijks het toneel van studententaferelen. In 1986 werd Oudaen grondig gerestaureerd en omgebouwd tot een horecagelegenheid. Het erf achter Oudaen is losgekoppeld en verbouwd tot een kantorencomplex.

Oudaen: stadsbrouwerij in Utrecht

Tegenwoordig beschikt Kasteel Oudaen over een restaurant, theater, brouwerij en diverse historische zalen, die te huur zijn. De bierproeverij en het terras van de Oudaen zijn bij uitstek geschikt om te gebruiken voor de bedrijfuitjes en teambuilding van Mister Utrecht. Op de begane grond is een restaurant, het Proeflokaal, gevestigd. Het Proeflokaal is in de voormalige ridderzaal en de oude eetzaal van het bejaardentehuis. De brouwerij is begonnen in de middeleeuwen, toen bier heel populair was in Utrecht vanwege de schaarste aan water. In Utrecht waren er destijds zo een dertig bierbrouwerijen die via de Oudegracht in verbinding stonden met de Noordzee. Tegenwoordig produceert de Oudaen brouwerij nog steeds jaarlijks circa 75.000 liter bier.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om Kasteel Oudaen onderdeel te laten zijn van uw Event? Neem dan contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *