Blog

Paushuize

De naam zegt het al, paushuize was het huis van de enige paus die Nederland gekend heeft, namelijk paus Adrianus VI. Hij liet zijn paushuize bouwen in 1517 in Utrecht. Hierdoor is de paushuize het op één na oudste gebouw van Utrecht. Paushuize had oorspronkelijk twee traptorens maar daar is er helaas maar een van overgebleven. Dit statige pand is gelegen in het historische hart van Utrecht aan de Pausdam. De Kromme Nieuwegracht en Achter Sint Pieter kruisen de Paushuize. Het is een waar stadspaleis dat nog veel weg heeft van het oorspronkelijke paleis dat Adrianus VI liet bouwen.

Geschiedenis Paushuize in Utrecht

Adriaan Floriszoon Boeyens is geboren in Utrecht op 2 maart 1459. Zijn geboortehuis is ook nog steeds te zien in Utrecht. Dat huis staat op de hoek van de Brandstraat en de Oudegracht. Toen timmermanszoon Adriaan Boeyens, oftewel paus Adrianus VI, zijn paushuize liet bouwen, was hij nog geen paus maar hij hoorde bij het hof van Karel V in Spanje. Adriaan had namelijk Karel geholpen bij de onderhandelingen van de erfenis van Ferdinand van Aragón. Hierdoor werd hij benoemd tot gezant bij de kroon van Castilië. Later in 1516 werd hij Bisschop van Tortosa en in 1517 op aandringen van Karel, benoemde paus Leo X Adriaan tot kardinaal. Hij vertrok uit Utrecht met het idee dat hij ooit zou terugkeren naar Utrecht om vervolgens op zijn oude dag te wonen in zijn prachtige paushuize. Het verliep echter anders. Vijf jaar later in 1922 werd Adriaan Boeyens verkozen tot paus Adrianus VI. De Nederlanders claimen dat hij de enige Nederlandse paus was vanwege zijn geboorteplaats Utrecht, maar de Duitsers vinden dat hij Duits was omdat Utrecht destijds bij het Heilige Roomse Rijk hoorde. Na hem waren er alleen maar Italiaanse pauzen tot 1978. Een jaar na zijn pausschap overleed Adrianus VI en beëindigde daarmee zijn pontificaat.

Na de Hervorming

Na de Hervorming van de eind 16de eeuw is paushuize in particuliere handen gekomen. Het paushuize is daardoor zelf ook door jaren heen hervormd. In 1633, is er een zijhuis, een poort en een brug aan de Kromme Nieuwe gracht bijgekomen in dezelfde renaissance stijl als het oorspronkelijke paushuize. In 1714 is er een nieuwe ingang bijgekomen aan de Achter Sint Pieter. Vanaf 1807 heeft Lodewijn Napoleon ook een tijdje in paushuize gewoond. Daarna heeft het van 1814 tot 1954 gediend als residentie van de Commissaris der Koningin in de provincie Utrecht.

Paushuize – monumentaal pand

Dit monumentale pand bied sinds 2012 de mogelijkheid voor groepen tot 350 personen om voor zakelijke of privé redenen bij een te komen. Op elke laatste zondag van de maand is het mogelijk om een gratis rondleiding te krijgen. Froukje van der Meulen, de conservator van paushuize, geeft je dan een rondleiding en brengt je alles bij over de historie, archeologische vondsten en allerlei objecten die te vinden zijn in paushuize. Daarnaast is het ook mogelijk om doordeweeks met groepen een rondleiding te krijgen. Uiteraard is het ook mogelijk om een rondleiding door paushuize te verwerken in een bedrijfsuitje van Mister Utrecht.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om Paushuize te betrekken in uw bedrijfsuitje of teambuilding? Neem dan contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *