Blog

Winkel van Sinkel

De Winkel van Sinkel begon als een stoffenzaak in Amsterdam in 1820. De op 30 september 1785 geboren Anton Sinkel was een handelaar en kon niet stil zitten. Dus breidde hij snel zijn manufactuurzaak uit in Amsterdam en opende winkels in Amsterdam, Rotterdam en dus ook in Utrecht. Anton Sinkel kocht op 1 mei 1824 het huis “het houten been” aan de Oudegracht in Utrecht. Het gebouw dat ook bekend staat als Blijdenstein verbouwde Sinkel tot een winkelhuis. Zijn Winkel van Sinkel in Utrecht werd te klein dus maakte hij grote plannen om het St. Barbara en St. Laurens Gasthuis erbij te kopen. In 1834 kocht Sinkel het gasthuis samen met de tussenliggende panden. Hierdoor had hij een complex dat zich helemaal uit strekte tot aan het Neude. Sinkel heeft toen het hele complex laten slopen zodat het ruimte bood voor zijn nieuwe Winkel van Sinkel.

Geschiedenis Winkel van Sinkel

In 1837 begon de bouw van de nieuwe Winkel van Sinkel. Pieter Adams was de architect en hij werkte in een neo-classicistische stijl. Wat vooral opvallend is aan zijn ontwerp zijn de vier grote vrouwenbeelden gekleed in Griekse gewaden. Deze vrouwen hebben heel wat meegemaakt. Deze kariatiden waren namelijk bedoel als steunzuilen. Ze zijn gemaakt van gietijzer en zijn helemaal per boot uit Engeland gekomen. Tijdens het hijsen van de beelden met de eeuwenoude stadskraan viel het beeld met kraan en al in de Oudegracht van Utrecht. De beelden overleefden het ongeval wel en de bouw ging vrolijk door. Wel moest de stadskraan verwijderd worden. In 1839 was het Utrechtse winkelpaleis, de Winkel van Sinkel, dan eindelijk klaar. De nieuwe Winkel van Sinkel had ook nog een koetshuis erachter dat gebruikt werd als werkplaats en woning. De Winkel van Sinkel had een deftige doch gemoedelijke sfeer waar veel mensen op af kwamen. Sinkel wilde dat zijn winkel als thuis voelde bij zijn klanten. Dit werkte en hij kon genieten van florerende handel in Utrecht. Helaas heeft hij dit maar 9 jaar kunnen meemaken, want hij overleed op 22 januari 1848. De Winkel van Sinkel in Utrecht bleef in handen van erfgenamen tot het eind van de 19de eeuw.

Winkel aan de Oudegracht in Utrecht

In 1898 was de bankiersfirma Vlaer en Kol geïnteresseerd in het grote winkelpand. Ze kochten het pand en verbouwde het tot een kantorencomplex maar ze hielden de karakteristieke delen van de Winkel van Sinkel wel in stand. In 1977 werd Vlaer en Kol overgenomen door ABN Amro waardoor het kantorencomplex op de Oudegracht in Utrecht overbodig werd. Dit gaf de mogelijk voor ondernemers om iets nieuws te doen met het pand. Architectenbureau ONB verbouwde in 1995 het pand en wilde meer de aandacht geven aan cultuur en horeca. Het gebouw werd in zijn oude allure hersteld en er kwam een grandcafé-restaurant, een serre, een expositieruimte, diverse terrassen en een van de beste nachtclubs van Utrecht heeft zich hier gevestigd. De naam Winkel van Sinkel kwam ook terug, net zoals het oorspronkelijke idee van meneer Sinkel dat zijn winkelpand van alles moest bieden.

De Winkel van Sinkel van nu

Tegenwoordig is er van alles te doen in de Winkel van Sinkel in Utrecht. De ruimte stelt zich beschikbaar voor allerlei activiteiten variërend van muziek en dans avonden. Ook is het mogelijk om de ruimte af te huren voor recepties, bruiloften, borrels en allerlei feesten. Na een bedrijfsuitje van Mister Utrecht zou ik hier zeker een avondje gaan stappen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheid om Winkel van Sinkel te bezoeken tijdens een bedrijfsuitje of teambuilding?
Neem dan contact met ons op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *